wtorek, 3 sierpnia 2010

Buldog francuski

Buldog francuski – jedna z ras psów, należąca do grupy psów do towarzystwa, zaklasyfikowana do sekcji małych psów molosowatych.

Wygląd

Pies o małej, krępej i muskularnej sylwetce. Ma szeroką, kwadratową głowę o dużych, stojących uszach. Ogon krótki.

Zachowanie i charakter

Pomimo nazwy sugerującej przeznaczenie rasy do walk z bykami, jest to pies łagodny i towarzyski, o miłym usposobieniu. Nazwa buldog jest jedynie konsekwencją pochodzenia rasy od buldoga angielskiego, który początkowo był rosłym i dobrze zbudowanym psem, używanym do walki. Posiada duże wymagania co do ruchu i jedzenia [potrzebne źródło]. Jest skłonny do alergii pokarmowych, przez co musi dostawać karmę najlepszej jakości.

Zdrowie

Ze względu na krótką kufę, buldożki szybko się męczą. Trzeba o tym pamiętać zwłaszcza w upały i nie pozostawiać psa na słońcu. Należy dbać o fałdy na pyszczku, regularnie je czyszcząc. Buldog francuski ma skłonność do chorób skóry oraz oczu. Ważna jest odpowiednia dieta przy hodowli buldożka. Pies musi jeść karmę wysokiej jakości, w przeciwnym wypadku będzie często i intensywnie wydzielał gazy. Bardzo istotną cechą buldożków jest chrapanie - nie tylko podczas snu, ale także podczas dnia. Ma to ścisły związek z krótką kufą. Czasami, jeżeli chrapanie jest zbyt głośne i pies za bardzo się przy tym męczy, potrzebna jest operacja podniebienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz